beauty machine

 

Η καλύτερη αλοιφή γυαλίσματος για ένα φανοποιείο είναι… Οδηγός 12 βημάτων για να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Όταν σκέφτεστε τις διάφορες εργασίες σε ένα βαφείο αυτοκινήτου, το γυάλισμα πιθανότατα να μην είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, είναι μια σημαντική διαδικασία για κάθε βαφέα οχημάτων. Όμως, στις 9 από τις 10 περιπτώσεις που εμφανίζεται ένα πρόβλημα στη βαφή , θα χρειαστείτε μια αλοιφή και έναν αλοιφαδόρο για να διορθώσετε το πρόβλημα. Επίσης, ένα ολικό γυάλισμα και επαναφορά χρώματος του αυτοκινήτου του πελάτη, μπορεί να είναι μία πρόσθετη υπηρεσία που θα προσφέρεται από ένα φανοβαφείο.

Η κατανάλωση μιας αλοιφής γυαλίσματος ποικίλλει από συνεργείο σε συνεργείο. Συνήθως, η υπερβολική κατανάλωση αλοιφής σημαίνει δύο πράγματα: πολλά ελαττώματα στη βαφή που αποκαλύφθηκαν κατά τη διαδικασία επιθεώρησης ή / και εσφαλμένη διαδικασία γυαλίσματος. Έχω δει τεχνικό να ρίχνει το ένα τέταρτο του περιεχόμενου ενός μπουκαλιού για να γυαλίσει ένα φτερό. Επίσης, σε ορισμένα συνεργεία με κακές συνθήκες εργασίας,  χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό , οι βαφείς θα πρέπει να εφαρμόσουν λείανση με νερό σε όλες τις επιφάνειες για να αφαιρέσουν τη λεγόμενη φλούδα πορτοκαλιού και τα πολλαπλά «μπιμπίκια». Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η κατανάλωση αλοιφών φτάνει στα ύψη. Αυτό που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σε αυτό το άρθρο είναι ένας σύντομος οδηγός για το πώς να διαλέξετε τη σωστή αλοιφή. Αυτό δεν είναι μία διαφήμιση του συστήματος γυαλίσματος Etalon και οι συμβουλές μου προέρχονται από τη δική μου εμπειρία και την εκτενή γνώση των συναδέλφων και των τεχνικών μας.

 

 1. Εξετάστε την επιφάνεια που θα γυαλιστεί. Πριν αποφασίσετε τι προϊόν θα χρησιμοποιήσετε (ναι, καλό είναι να έχετε διαφορετικές επιλογές), είναι σημαντικό να καταλάβετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το χρώμα ή το βερνίκι πάνω στο οποίο θα εργαστείτε. Σε ένα φανοποιείο συνήθως χρησιμοποιούμε αλοιφές για να διορθώσουμε τα ελαττώματα βαφής, που σημαίνει ότι το χρώμα είναι φρέσκο. Είναι λοιπόν καίριας σημασίας να γνωρίζουμε εάν το βερνίκι «ψήθηκε» σωστά σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές των κατασκευαστών. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μια πολύ κοπτική αλοιφή πάνω σε ένα βερνίκι που είναι ακόμη «φρέσκο», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξετε με ένα υπερβολικό θάμπωμα, και ολογράμματα. Δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του προϊόντος, αλλά με τη χημεία του βερνικιού που δεν έχει στεγνώσει ακόμα.

 

 1. Ελέγξτε τι είδους σφουγγάρια γυαλίσματος έχετε διαθέσιμα. Η ποιότητα του γυαλίσματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο αλοιφαδόρος, την αλοιφή, τα σφουγγάρια με τα οποία εφαρμόζεται το προϊόν και, σίγουρα, οι δεξιότητες του τεχνικού. Έτσι, εάν δεν έχετε εύκαιρο ένα καλής ποιότητας κοπτικό σφουγγάρι, τότε ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε μια πιο «επιθετική» αλοιφή. Ενώ εάν έχετε μόνο περιστροφικό αλοιφαδόρο στην εργαλειοθήκη σας , τότε η επιλογή μίας μεσαίας αλοιφής θα ήταν μια λογική επιλογή για ένα ασφαλές γυάλισμα.

 

 1. Ελέγξτε τι λειαντικά έχετε στη διάθεσή σας. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει σε ένα φανοποιείο και σε ένα χρωματοπωλείο μια μεγάλη ποικιλία από μικρο-λειαντικά προϊόντα. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να αφαιρέσετε τη φλούδα πορτοκαλιού, για παράδειγμα, μόνο με μια αλοιφή. Εάν επιλέξετε πρώτα έναν λειαντικό δίσκο P1500 με βάση φιλμ και στη συνέχεια τρίψετε την επιφάνεια με έναν δίσκο P2000 ή P2500, ολόκληρη η διαδικασία θα διαρκέσει 3 φορές λιγότερο από το να χρησιμοποιούσατε μόνο την αλοιφή.

 

 1. Αξιολογήστε τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και της επιφάνειας. Υπάρχουν αλοιφές στην αγορά που μετατρέπονται σε σκόνη μέσα στο πρώτο λεπτό της χρήσης. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε διαλύτες. Αυτοί οι διαλύτες εξατμίζονται πολύ γρήγορα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Θα πρέπει να προσθέσετε όλο και περισσότερο υλικό για να συνεχίσετε τη διαδικασία και επίσης θα έρθετε αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη σκόνη που εξαπλώνεται παντού.

 

 1. Αποφύγετε τις αλοιφές που απαιτούν την προσθήκη νερού. Μπορείτε ακόμη να βρείτε προϊόντα στην αγορά τα οποία απαιτούν την προσθήκη μίας συγκεκριμένης ποσότητας νερού πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτό θα προκαλέσει πολλές πιτσιλιές και, μετέπειτα, περιττό καθαρισμό.

 

 1. Αποφύγετε τα προϊόντα που είναι δύσκολα στον καθαρισμό. Έχω δει πολλά καλά διαφορετικά προϊόντα τα οποία όμως είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν, ειδικά από λαστιχένια και πλαστικά μέρη αυτοκινήτου. Τέτοιες αλοιφές απαιτούν είτε πολύ σχολαστικό μασκάρισμα πριν από το γυάλισμα ή πολύ χρόνο για τον καθαρισμό των υπολειμμάτων. Όχι, ευχαριστώ.

 

 1. Επιλέξτε την αλοιφή με την καλύτερη αναλογία κοπτικότητας / γυαλάδας. Η εποχή που οι κοπτικές αλοιφές άφηναν μία σχεδόν ματ επιφάνεια έχει χαθεί για πάντα. Στην πραγματικότητα, μπορείτε τώρα να βρείτε αρκετά προϊόντα που αφήνουν μία λαμπερή επιφάνεια με πολύ υψηλό επίπεδο γυαλάδας. Ορισμένες μάρκες προσφέρουν αλοιφές «ενός βήματος». Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι στα σκούρα χρώματα μπορεί να χρειαστείτε ένα επιπλέον πέρασμα με μια ψιλή αλοιφή.

 

 1. Αποφύγετε αλοιφές που περιέχουν σιλικόνη. Βεβαιωθείτε ότι στην ετικέτα του μπουκαλιού αναγράφεται το «χωρίς σιλικόνη» ή «ασφαλές για συνεργεία». Δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί.

 

 1. Αποφύγετε αλοιφές που συνδυάζουν λιεαντικές ιδιότητες με κερί. Είναι ευρέως διαδεδομένο στους detailers να χρησιμοποιούν τα λεγόμενες «2-σε-1» αλοιφές, που συνδυάζουν λειαντικές και προστατευτικές ιδιότητες. Σε ένα φανοβαφείο όμως, το βερνίκι αφότου έχει στεγνώσει τελείως, είναι σημαντικό να συνεχίσει να «αναπνέει» αφήνοντας τους απομένοντες διαλύτες να φεύγουν. Δεν θέλουμε να σφραγίσουμε τους πόρους του βερνικιού ενώ οι διαλύτες προσπαθούν ακόμη να διαφύγουν. Γενικά, η συμβουλή είναι να μην εφαρμόζονται κεριά ή στεγανωτικά στο μεσοδιάστημα δύο εβδομάδων από την βαφή για να αποφευχθεί τo θάμπωμα του βερνικιού.

 

 1. Προτιμήστε ένα μαζεμένο σύστημα γυαλίσματος με πολύ συγκεκριμένο αριθμό αλοιφών . Ορισμένες μάρκες προσφέρουν ένα σύστημα με ένα μόνο προϊόν (one-for-all), αλλά από την πραγματική εμπειρία είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ακόμη στην αγορά ένα και μοναδικό ο προϊόν για όλες τις δουλειές. Ομοίως, μην παραπλανηθείτε από συστήματα με πάρα πολλά προϊόντα.

 

 1. Αποφύγετε τις αλοιφές που περιέχουν πληρωτικά συστατικά. Στην αγορά περιποίησης αυτοκινήτου μπορείτε να βρείτε μία μεγάλη ποικιλία αλοιφών με ιδιότητες πλήρωσης (fillers). Ένα τέτοιο προϊόν δεν αφαιρεί τις γρατσουνιές, αλλά τις καλύπτει για περιορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως μέχρι το επόμενο σχολαστικό πλύσιμο). Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ένας επαγγελματίας βαφέας είναι ένας θυμωμένος πελάτης που έρχεται στο συνεργείο του και εντοπίζει τις θαμπάδες. Ένας πραγματικός επαγγελματίας θα αφαιρέσει το ελάττωμα βαφής, δεν θα το καλύψει.

 

 1. Μην επιλέξετε το σύστημα γυαλίσματος μόνο και μόνο επειδή είναι φθηνό. Το κόστος των υλικών γυαλίσματος είναι αμελητέο στο συνολικό κόστος επισκευής στο συνεργείο, αλλά ο χρόνος που ξοδεύουμε για γυάλισμα είναι πολύτιμος.

Συμβουλή μπόνους. Εάν θέλετε να συγκρίνετε προϊόντα, κάντε τη σύγκριση ακριβώς κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Για παράδειγμα, χωρίστε ένα καπό μισό-μισό και κάντε τη δοκιμή σας με το ίδιο αλοιφαδόρο, την ίδια πίεση, τον ίδιο χρόνο και τύπο σφουγγαριού. Μην αναμιγνύετε δύο διαφορετικές αλοιφές στο ίδιο σφουγγάρι γυαλίσματος για να αποφύγετε τα παραπλανητικά αποτελέσματα.

Τι θα πρέπει να μάθει ένας βαφέας από την πανδημία του κορονoϊού;

Σήμερα ο τύπος, το διαδίκτυο και η τηλεόραση μας βομβαρδίζουν με απειλητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον COVID-19 ή αλλιώς τον κορονοϊό στα απλά Ελληνικά. Κάθε μέρα μια νέα θεωρία ή πρόβλεψη βγαίνει στην επιφάνεια. Πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά; Πότε και αν θα έρθουν οι τουρίστες; Και πολλά άλλα.  Ωστόσο, δεν γράφω αυτό το άρθρο για τον ιό αυτόν καθαυτό. Ούτως ή άλλως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι – ειδικοί και μη- που εικάζουν σχετικά με αυτό το θέμα.

Πριν μερικές εβδομάδες επισκέφθηκα έναν από τους πελάτες μας στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου ένας βαφέας μπήκε μέσα ζητώντας μάσκες P2 (τότε υπήρχαν ακόμη). «Πόσες έχει μέσα το κάθε κουτί;», ρώτησε. “Είκοσι;” «Δώσε μου πέντε κουτιά. Έχω τρία παιδιά στο σπίτι». Ο τύπος πλήρωσε και έφυγε μέσα σε ένα λεπτό. Ο πελάτης μου γέλασε όταν έφυγε ο βαφέας. «Το όνομά του είναι Γιώργος (φυσικά άλλαξα το όνομα) και δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ του τη μάσκα ούτε στην προετοιμασία ούτε για βάψιμο. Τουλάχιστον τώρα ξέρει ότι υπάρχουν διαθέσιμες διαφορετικές μάσκες όπως η P2. ” «Αυτός ο ιός θα βοηθήσει αυτούς τους τύπους», πρόσθεσε με χαμόγελο.

Ήταν κάπως αστείο, αλλά ταυτόχρονα και ανησυχητικό. Ο βαφέας πήρε αυτές τις μάσκες προφανώς εξαιτίας του πανικού που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον κορονοϊό. Αλλά γιατί να εκθέτει την υγεία του σε τοξικές σκόνες και αναθυμιάσεις διαλυτών; Πώς συνέβη το ότι ένας πολύ μακρινός κίνδυνος έκθεσης στον όχι και τόσο θανατηφόρο ιό υπερτερεί των καθημερινών, πολύ πραγματικών κινδύνων εργασίας; Δεν έχω ικανοποιητικές απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Όλοι έχουμε ανθρώπους που αγαπάμε και νοιαζόμαστε. Συχνά ένας βαφέας αυτοκινήτων είναι το μοναδικό άτομο που παρέχει για την οικογένειά του. Η μη χρήση προσωπικής προστασίας σε ένα φανοβαφείο δεν είναι μόνο ανόητη, αλλά και άδικη ως προς την οικογένεια, ειδικά τα παιδιά του. Σε χρειάζονται υγιή και γερό. Οι βαφείς αυτοκινήτων έχουν περίπου 90 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος από άλλους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες θανάτου από ασθένειες που σχετίζονται με το αναπνευστικό εάν μολυνθούν από τον COVID-19 είναι αμελητέες σε σύγκριση με τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την εργασία ως βαφέας χωρίς καμία προστασία. Τα προϊόντα ατομικής προστασίας είναι προσιτά στην τιμή, ευρέως διαθέσιμα στα χρωματοπωλεία και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να αποφεύγετε τη χρήση τους κάθε φορά που πιάνετε στα χέρια σας ένα τριβείο ή ένα πιστόλι βαφής. Μείνετε υγιείς και, σας παρακαλώ, προστατέψτε τον εαυτό σας!

Τύποι έκκεντρων τριβείων. Η διαφορά που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Όταν μιλάμε για τις διάφορες πτυχές μίας επισκευής σε αμάξωμα αυτοκινήτου, συνήθως συζητάμε κυρίως για την ποιότητα των υλικών, ειδικά των χημικών. Αναμφίβολα, το τελικό αποτέλεσμα οποιασδήποτε εργασίας φινιρίσματος εξαρτάται από το χρώμα, το βερνίκι ή το αστάρι που χρησιμοποιήθηκε. Ωστόσο, είναι υψίστης σημασίας να μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι και το στάδιο της προετοιμασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας τόσο κουραστικής και μονότονης εργασίας όπως η λείανση.

Αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου προετοιμασίας βαφής στο εκπαιδευτικό κέντρο της εταιρείας μας, ήρθα αντιμέτωπος με μια ενδιαφέρουσα ερώτηση από τον πελάτη μας. Αυτός ο πολύ έμπειρος βαφέας δοκίμαζε διάφορες μάρκες λειαντικών μαζί με τον ειδικό τεχνικό μας. Ενώ συζητούσα κάτι με έναν από τους πωλητές μας, άκουσα μια έντονη συζήτηση μεταξύ του βαφέα και του τεχνικού μας. Η διαφωνία αφορούσε τη χρήση ενός λειαντικού δίσκου P400 με τριβείο έκκεντρου τροχιάς 5 mm. «Χρησιμοποιώ μόνο έκκεντρο  5ρι και δεν υπάρχει ανάγκη για κανένα άλλο μοντέλο», είπε ο βαφέας με αυτοπεποίθηση στη φωνή του. «Όλα αυτά τα διαφορετικά μοντέλα είναι απλά κατασκευασμένα για να μας κάνουν να αγοράζουμε περισσότερα περιττά εργαλεία», πρόσθεσε. Αν είχατε ποτέ κάποια διαφωνία με έναν τεχνίτη, ίσως γνωρίζετε ότι είναι δύσκολο να πειστούν για σχεδόν οτιδήποτε. «Δείξε μου τη διαφορά», αναφώνησε ο βαφέας. Έτσι, αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε.

Ο γενικός κανόνας

Πιθανώς να γνωρίζετε τις συστάσεις των κατασκευαστών τριβείων. Για λειαντικά με νούμερο P80 έως P180 χρησιμοποιήστε τριβείο με μεγαλύτερη τροχιά έκκεντρου – 5-6 mm, ενώ για πιο λεπτομερείς εργασίες λείανσης με γυαλόχαρτο νούμερο P240-P600 –  τροχιά έκκεντρου 2,5-3 mm. Μερικοί από τους κατασκευαστές προσφέρουν επίσης μηχανήματα με αρκετά μεγάλη τροχιά έως 10 mm για απαιτητικές εργασίες αφαίρεσης χρωμάτων και παλιών υποστρωμάτων. Ωστόσο, αυτό το είδος τριβείων δεν είναι κοινό. Αυτό που συνήθως λείπει από αυτές τις συστάσεις των εταιρειών, είναι οι εξηγήσεις σχετικά με αυτές τις πληροφορίες.

Στην πραγματικότητα, η θεωρία στην οποία βασίζεται ο παραπάνω κανόνας είναι πολύ απλή. Ένα μεγάλο έκκεντρο λείανσης επιτρέπει στο τριβείο να καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια και να αφαιρεί τις «κορυφές» της ανώμαλης επιφάνειας γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά. Αντίθετα, το τριβείο με  μικρότερο έκκεντρο καλύπτει μικρότερη περιοχή, αλλά με πιο πυκνή κάλυψη, αφήνοντας μία πολύ ποιο φινιρισμένη επιφάνεια.

Από τις εσωτερικές μας δοκιμές, διαπιστώσαμε ότι το έκκεντρο τριβείο 5 mm με το ίδιο λειαντικό και όλες τις άλλες συνθήκες ίδιες, αφαιρεί έως και 20% περισσότερο υλικό από εκείνο με τροχιά 2,5 mm. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά σε εργασίες αφαίρεσης παλιάς βαφής ή εργασίες λείανσης στόκων. Από την άλλη, τα γυαλόχαρτα με μικρότερα νούμερα «μπουκώνουν» λιγότερο όταν χρησιμοποιούνται με μικρότερο έκκεντρο τριβεία, όπως 2,5-3 mm. Αυτό επιτρέπει την επίτευξη επιφάνειας καλύτερης ποιότητας σε λιγότερο χρόνο.

Το μήνυμα που θέλουμε να πάρετε

Η επιλογή εργαλείων και υλικών είναι ένα αναμφισβήτητο προνόμιο ενός βαφέα, ωστόσο κανείς δεν θα έπρεπε να αγνοεί την κοινή λογική και τα υπάρχοντα δεδομένα. Η αμφιβολία και η περιέργεια είναι καλές μόνο όταν ωθούν κάποιον στο να εξερευνήσει και να αναζητήσει νέα δεδομένα. Εάν τα δεδομένα είναι προφανή, η άγνοια σε αυτήν την περίπτωση είναι μη αποδεκτή. Η χρήση των κατάλληλων τριβείων θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Αποδεδειγμένα!

What a painter should learn from coronavirus pandemic?

Nowadays press, internet and television bombard us with threatening statistics about COVID-19, or coronavirus in plain English. Everyday a new country is added to the list of infected areas, numbers of sick people with a death toll statistics cause panic and fear. Dust masks and hand antiseptic disappeared. People from all over the world have been chasing for any protective masks to sell to China (50% of all masks worldwide are produced in China, by the way). Yet, I am not writing this article about the virus itself. There more than enough experts and non-experts speculating about this subject anyway.

Last week I visited one of our customers in Greece. During my visit, a painter walked in, asking for the dust masks P2. “How many are there in the box?” he asked. “Twenty?” “Give me five boxes. I have three kids at home”. The guy paid and left within a minute. My distributor laughed after the painter left. “His name is George (I changed the name, of course), and he has never used any respiratory protection neither for prep jobs nor for painting. At least he knows now that there are different masks, like P2 available.” “This virus will do well for these folks”, he added with a smile on his face.

It was somehow funny, but alarming at the same time. The painter took these masks obviously because of all the panic around coronavirus. But, why would he expose his health to toxic dust and solvent fumes? How happened that a very distant danger of the exposure to the not-so-deadly virus outweighs the everyday, very real work hazards? I have no reasonable answers to these questions.

We all have people we love and care about. Often a car sprayer is the only person to provide for his family. Not using personal protection in a bodyshop is not only stupid, but also unfair in relation to the close family, especially children. They need you healthy and well. Car paint sprayers have about 90 times higher risk of getting asthma than other working population. Therefore, the chances of dying from breathing related illness if infected by COVID-19 are negligible if compared to the health issues caused by unprotected work as painter. Personal protection products are affordable, widely available from the paint stores and there are no excuses to avoid using them every time you grab a sanding machine or a spray gun. Stay healthy and, please, protect yourself!

Variety of orbital sanding machines. Difference not to be ignored.

When we speak about different aspects of the car body repairs, usually we mainly discuss the quality of the materials, especially chemicals. No doubt, the final result of any refinishing job depends on paint, clear or primer used. However, it is of utmost importance not to forget how important is the preparation stage, including such a tedious task as sanding.

Just after the Christmas holidays, during the paint preparation workshop in the company’s training center, I came across an interesting question from our customer. This quite an experienced painter was testing different brands of abrasives together with our technical specialist. While I was discussing something with one of our sales manager, I overheard a heated discussion between the painter and our technician. The argument was about using P400 abrasive disc with 5mm orbit sander. “I only use 5mm orbit, and there is no need for any other model”, the painter said with confidence in his voice. “All these different orbit sizes are just made to make us buying more unnecessary tools”, he added. If you ever had an argument with a painter, you probably know that they are hard to convince about pretty much anything. “Show me the difference “, exclaimed the painter. Therefore, we decided to give it a try.

The rule of thumb

Probably you know the recommendations of tools manufacturers. For the abrasives with grits from P80 to P180 use a sander with larger orbit of 5-6mm, while for the finer sanding jobs with P240-P600 – orbit of 2.5-3mm. Some of the manufacturers also offer machines with rather big orbit of up to 10mm for demanding paint stripping operations; however this kind of sanding tools are not common. What is usually missed in those recommendations, it is the explanations behind this information.

In reality the theory behind is very simple. A large orbit allows the abrasive to cover bigger surface and to remove the “picks” of the uneven surface faster and more effectively. On contrary, smaller orbit covers smaller area, but more densely, leaving smoother surface.

From our internal tests, we found that 5mm orbital sander with the same abrasive and all other conditions the same, removes up to 20% more material than 2,5 mm orbit. This is very important especially in paint stripping or body filler sanding jobs. On the other hand, finer grits load up less when used with smaller orbits, like 2,5-3 mm. This allows achieving better quality surface at less time.

Take away

The choice of tools and materials is a painter’s undisputed prerogative, however we all should not ignore the common sense and facts. Doubt is good only when it pushes one to explore and search for facts. If facts are obvious, ignorance in this case is unacceptable. Using recommended sanders will save you time and money. Proved!

Translate »